Tid til rentetilpasning: Har du stadig det rigtige lån?

Rentetilpasning – januar 2025

Skal du have ny rente på dit F3-, F5- eller F-kort-lån den 1. januar 2025? Så gør du klogt i at overveje, om du fortsat har det lån, der passer bedst til dig og din økonomi.

Fristen for at ændre på dit lån er den 31. oktober 2024, så tag gerne fat i din rådgiver allerede nu, hvis du ønsker at ændre på dit lån, eller hvis du er i tvivl om dine muligheder.

Her kan du læse Totalkredits forventninger til den kommende rentetilpasning, afhængigt af hvilken låntype du har.
F-kort-lån
Hvis du er en af de 18.000 boligejere i Totalkredit, der skal have refinansieret obligationen bag deres F-kort lån den 1. januar 2025, skal du både have ny rente og nyt rentetilllæg på dit lån fra næste år.

Forventningen er, at dit nuværende rentetillæg på enten 0,32 % og 0,45 % stiger til 0,5 %, når obligationerne igen skal sælges på auktion til investorer på de finansielle markeder. Det betyder, at dit lån alt andet lige bliver lidt dyrere til næste år.

Rentetillægget lægges oven i en markedsrente, og samlet udgør de den F-kort-rente, du som boligejer betaler. Markedsrenten er en 6-måneders rente, den såkaldte CITA6-rente, og den styres af, hvordan investorerne på de finansielle markeder forventer, at renterne udvikler sig det kommende halve år.

Investorerne forventer, at Den Europæiske Centralbank sænker renten i den kommende tid, og det betyder, at CITA6-renten formentlig falder lidt fra det nuværende niveau.

Hvis investorerne får ret i deres forventninger, vil boligejere med F-kort-lån i det kommende år få en billigere rente. Men for dig, der nu skal betale et lidt højere rentetillæg fra årsskiftet, forventes rentefaldet at blive lidt mindre.
F3- og F5-lån
Hvis du er en af de 12.500 boligejere, der efter nytår får ny rente på dit F3- eller F5-lån, har du desværre udsigt til at skulle betale en højere rente, end du har betalt de seneste tre eller fem år. Den gode nyhed er dog, at renten i det nye år ikke bliver lige så høj, som vi har set ved rentetilpasningerne de seneste to år.

I øjeblikket ser det ud til, at både F3- og F5-renten bliver omkring 2,7 %, hvilket vil kunne mærkes sammenlignet med de svagt negative renter, du fik ved din sidste rentetilpasning. Det betyder, at der skal sættes flere penge af i dit månedlige budget til at betale den højere ydelse på dit boliglån.

Når renten på fx F3- og F5-lån er højere i dag end for nogle år siden, skyldes det, at centralbankerne i Europa og USA har bekæmpet høj inflation ved at hæve deres styringsrenter. Formålet er at dæmpe den økonomiske vækst og derved inflationen. Centralbankerne er tæt på at opnå formålet, og derfor er der udsigt til, at de sætter styringsrenterne ned, hvilket betyder, at F3- og F5-renterne ser ud til at blive lavere end for blot et halvt år siden.

Husk fristen den 31. oktober 2024


Hvis du er bekymret over risikoen for, at renten kan stige i fremtiden, eller hvis du ønsker at få en fast rente på dit lån, bør du tale med din rådgiver i sparekassen. Der er mange muligheder for at få et lån med den renteprofil, du har det bedst med.

Er du glad for det lån, du har i dag, behøver du ikke gøre noget. Renten bliver nemlig automatisk tilpasset den 1. januar 2025.

Kontakt din rådgiver i god tid, for du har kun frem til udgangen af oktober, hvis du vil ændre dit lån.

Denne artikel er en redigeret version af Totalkredits artikler 12.500 med F3- og F5-lån skal betale en højere rente næste år og 18.000 boligejere med F-kort-lån får nyt rentetillæg næste år.

Book et møde