Din første bil

Knallert eller kaleche?

Cykel, segway, scooter, metro, bus eller fodformede. Der er mange måder at komme frem på, og alligevel er det nogle gange nødvendigt med en bil. Men hvad koster det dig at køre i den? Hvilken forsikring har du brug for, og hvad skal du ellers huske ved bilkøb?

Er der pant i bilen?
Det er meget vigtigt at undersøge, om der pant i den bil, som du køber. Gæld i en bil følger bilen, så hvis du køber en brugt bil med gæld i, risikerer du at stå med gælden eller at miste bilen helt. Vi hjælper gerne med at undersøge det.

Få bilen efterset
Private bilsælgere og bilforhandlere er for det meste ærlige, men begge steder er der eksempler på, at sandheden kan gradbøjes. Derfor er det smart at få bilen kigget efter af en uvildig fagmand, især hvis den er en ældre model. Du kan for eksempel få det gjort hos FDM, og det koster omtrent 2.200 kr. Det kan godt betale sig, for hvis der findes fejl ved bilen, kan du som regel få dem udbedret for sælgers regning.

Hvornår skal bilen synes?
Er din bil over 4 år gammel, skal den til bilsyn hvert andet år. Du får automatisk en indkaldelse fra Færdselsstyrelsen, så du skal ikke selv huske tidspunktet. Ved et bilsyn bliver bilen gennemgået for fejl, der mindsker bilens sikkerhed, og den bliver også tjekket for kulilte og forurening.

Gode råd...

Har du styr på bilforsikringen?
Der findes to typer forsikringer til bilejere:

  • Ansvarsforsikringen - lovpligtig og dækker skader, du forvolder på andre.
  • Kaskoforsikringen - dækker skader på din egen bil.
   

Ansvarsforsikring

Ansvarsforsikringen skal være i orden for at du kan få nummerpladerne til din bil. Den sikrer først og fremmest, at du ikke står med et erstatningskrav, hvis du kører galt i din bil og rammer andre mennesker, deres biler eller ejendele.

Ansvarsforsikring er dyrest for aldersgruppen 18-24 år. Men det spiller også ind på forsikringspræmiens størrelse, hvor gammel bilen er, hvor meget du forventer at køre hvert år, hvor stor bilen er, og hvor mange hestekræfter den har. Jo mindre bil, jo billigere forsikring. Din forsikring afhænger også af, hvor mange års erfaring du har som bilist.

Kaskoforsikring

En kaskoforsikring er rigtig god at have, fordi den dækker skader på din egen bil. Hvis din forskærm bliver kvast af en ukendt bilist, mens du holder parkeret, dækker Kaskoforsikringen. Den dækker også ved tyveri eller brand.

Det kan ikke altid betale sig at få en Kaskoforsikring, specielt hvis din bil er tæt på pensionsalderen eller mindre end 45.000-50.000 kr. værd.

Hvis du skal låne penge til din bil, er der til gengæld næsten altid krav om, at bilen er kaskoforsikret.

Forsikring i forældrenes navn?

Det er en rigtig dårlig idé at registrere din bil i dine forældres navn. For det første er det ulovligt. For det andet skal du til at starte helt forfra med at optjene bonus, når du senere får bil i eget navn.

Et godt råd er i stedet at kontakte den bank eller det forsikringsselskab, hvor dine forældres bil er forsikret. Nogle gange kan der være penge at spare, hvis hele familien har alle sine forsikringer samme sted.

God bilist – billigere forsikring

En anden måde at skaffe sig billigere forsikringer på, er ved at blive en bedre bilist. Hos kørelærere og på køretekniske anlæg kan du tage kurser i at have kontrol over bilen. Spørg dit forsikringsselskab, hvilke rabatter det udløser hos dem.

Du kan spare mange penge ved at få installeret en ‘sort boks’ i din bil, som registrerer hastigheden ved ulykker og belønner sikker kørsel. Flere steder er det gratis at få boksen installeret i forbindelse med, at du tegner bilforsikringen.
Seks gode råd, når du køber brugt bil
  • Kig på km-tallet. Har du brug for at køre mange km, så vælg en bil med lavt km-tal.
  • Kig på servicemappen. Hvis bilen er blevet regelmæssigt serviceret, er den garanteret i meget bedre stand, end hvis den aldrig er blevet vedligeholdt.
  • Kig efter rustbeskyttelse. Med rustbeskyttelse har bilen en længere levetid, og du kan ofte få mere for den, når du sælger den.
  • Kig efter bilens indbyggede sikkerhed. Den skal helst have ABS-bremser og airbags.
  • Få bilen undersøgt, inden du køber den. Eller forlang garanti på den.
  • Sammenlign priser på internettet og tjek om prisen er rimelig.
SOS Internationals Rødt kort app

Få vejhjælp med Rødt Kort-app'en

Er din bil kaskoforsikret igennem Privatsikring, indeholder forsikringen redningshjælp i form af Rødt Kort-ordningen.

SOS Internationals app Rødt Kort er et nyttigt redskab, og den kan først og fremmest sikre hurtig og nem hjælp, hvis uheldet er ude. Du kan for eksempel tilkalde vejhjælp med præcis GPS-lokation. 

Læs mere

Book et møde