Erfaringer fra et nybyggerprojekt
Malene og Per har bygget hus gennem et typehusfirma: Særligt én ting kom bag på parret
”Det er ligesom at få en ny bil. Det er helt fantastisk.”
Sådan beskriver 50-årige Per Nyborg dagen, hvor han og kæresten Malene overtog deres nye hjem. Et 160 m2 nybygget vinkelhus i Aars.
Men overtagelsesdagen var også længe ventet. Den var nemlig kulminationen på et år med rigtig mange beslutninger om alt fra køkkenlåger og klinker til spejle og spots, fortæller Per.
”At bygge nyt hus indebærer, at man skal tage rigtig mange beslutninger. Derfor var det rigtig spændende den dag, vi endelig overtog huset. Vi havde jo været herude og se byggeriet undervejs, men den dag, hvor vi kunne flytte ind og se resultatet af alle de valg, vi havde taget, det var bare vildt fedt,” siger Per Nyborg.
Det er første gang, at Per og Malene bygger hus, men faktisk også første gang de skulle låne penge til en bolig.
Her har vi mødt Per Nyborg til en snak om, hvad parret lærte af den proces.
50-årige Per Nyborg arbejder som økonomikonsulent i en kommune og sidder i sparekassens repræsentantskab, hvis medlemmer vælges af sparekassens garanter. Foto: Søren Friis
Hvorfor ville I gerne bygge jeres eget hus?
”Min kæreste Malene og jeg har boet sammen i de sidste seks år, hvor vi har boet til leje i et hus. Og så talte vi om, at det kunne være rart at prøve at have sit eget. Vi kom dog hurtigt frem til, at vi gerne ville bygge vores eget hus. Dels er det bare rart at flytte ind i noget helt nyt, og dels ville det give os mulighed for at skabe det hus, vi gerne ville have.”Hvad var det for et hus, I drømte om?
”Egentlig ville jeg gerne have haft et hus i to plan, så man kunne lave en førstesal med halv beboelse og halv terrasse og få en fantastisk udsigt. Men da vi hørte prisen på det, besluttede vi os for, at et etplanshus også var fint. Det andet blev simpelthen alt, alt for dyrt, så økonomien spillede også ind. Vi havde jo en sum, vi skulle arbejde indenfor. Derfor lagde vi os fast på, at det skulle være et vinkelhus på 160 m2.”
Malene og Per skrev under på lånedokumenterne til deres byggeprojekt i juni 2021. Præcis et år senere kunne de flytte ind i deres nybyggede vinkelhus i Aars. Foto: Søren Friis
Hvordan greb I processen an?
”Vi startede med at tage ud og se på udstillingshuse for at få inspiration til, hvad vi godt kunne tænke os. Malene hentede også meget inspiration på Instagram, som hun bød ind med. Derefter tog vi kontakt til flere forskellige typehusfirmaer, så de forskellige firmaer kunne give os et tilbud ud fra det samme udgangspunkt. Det gjorde det nemmere at sammenligne tilbuddene og tage stilling efterfølgende.”Hvad gjorde I for at forberede jer økonomisk på at bygge nyt?
”Jeg har vidst i mange år, at jeg godt kunne tænke mig at eje et hus, så det var jo blandt andet noget med at spare op. Derudover skabte vi overblik over vores faste udgifter til for eksempel forsikringer, el, vand, varme osv. for at få en fornemmelse af, hvor meget luft der var til at betale renter og afdrag.””Malene og jeg har også talt meget om vores ønsker og behov for at spore os ind på, hvilken låntype vi gerne vil have. Vi blev for eksempel ret hurtigt enige om, at vi fortsat gerne vil prioritere at rejse og nyde livet, selvom vi bliver husejere.”
”Jeg har ikke behov for at sidde i et hus uden gæld som 70-årig. Så vil jeg hellere have mulighed for at kunne leve livet nu og her,” siger Per Nyborg, der har valgt et realkreditlån med afdragsfrihed. Foto: Søren Friis
Hvordan har I brugt sparekassen undervejs i processen?
”Som førstegangskøber var der jo masser af nye ting at forholde sig til, så vi har brugt Charlotte (parrets rådgiver, red.) til at få gode råd og vejledning. Indimellem tænkte jeg: ”Kan jeg blive ved med at spørge ind til det?”, men Charlotte forsikrede mig om, at vi bare skulle spørge løs. Det var rigtig rart, fordi det gav os følelsen af, at ingen spørgsmål var for dumme.”Hvad var det, I havde behov for hjælp til?
”Det var primært i forhold til, hvilket lån vi skulle tage. For man kan jo godt læse sig til mange ting, men det er rart at høre det fra én, man har tillid til, og at få at vide, hvad man skal være opmærksom på.””Charlotte (parrets rådgiver, red.) var blandt andet rigtig god til at forklare, hvilke fordele og ulemper der var forbundet med de forskellige låntyper, og hvad de forskellige låntyper ville betyde for lige netop vores økonomi. Hun ville ikke anbefale os noget. Hun fremlagde bare vores muligheder, men til syvende og sidst skulle vi selv tage beslutningen. Og det gav virkelig ro i maven. At det ikke bare er et produkt, hun skal sælge, men at hun ønsker at finde den løsning, der gør os trygge og glade.”
Malene og Pers 3 bedste råd til nybyggeri
1. Søg inspiration
”Start med at komme ud og se på nogle udstillingshuse hos nogle forskellige typehusfirmaer, så du får overblik over dine muligheder og bliver skarp på dine ønsker. Der er også meget inspiration at hente på Instagram og i diverse Facebook-grupper om nybyggeri.”
2. Få fat i en byggesagkyndig
”Hvis du ikke har forstand på husbyggeri, kan det anbefales at hyre en byggesagkyndig, der kan komme ud og vurdere arbejdet undervejs i processen. Det havde vi, og det gav virkelig ro i maven at vide, at der var tjek på tingene.”
3. Husk de uforudsete udgifter
”Skab overblik over din økonomi – og hvor meget du kan bygge for. Og sørg for at få sat rigeligt af til uforudsete udgifter og til have og til fliser. For det løber altså lige pludselig op.”
Hvad har overrasket jer mest undervejs i processen?
”Hvis der er noget, der overraskede mig, så er det, hvor mange ting der er at tage stilling til. Man skal være forberedt på, at det ikke bare er overstået, når du har valgt det typehus, du gerne vil have. Når byggeprocessen går i gang, er der nemlig fortsat mange ting at tage stilling til. Det er først dér, arbejdet for alvor går i gang.”Hvad er det for nogle ting, I har skullet tage stilling til?
”Jamen, det er alt. Det kan være lige fra valg af køkken, fliser og armaturer til, hvilken type spejl man gerne vil have på badeværelset. Der har godt nok været mange ting at tage stilling til. Og når man tager ét valg, får det betydning for det næste. Hvis man for eksempel skal have en Quooker (en vandhane, der blandt andet kan bruges til at tappe kogende vand, red.), skal man sørge for, at der er plads til en beholder under vasken, og sådan er der så meget.”Så I er blevet klogere undervejs?
”I dén grad.””De kloge siger jo, at man skal bygge tre huse, før man har det hus, man rigtig gerne vil have. Men jeg skal altså ikke bygge flere huse. Der er simpelthen for mange ting at tage stilling til.”
”Når kursen nærmest ændrer sig dag for dag, er det vigtigt, at ens rådgiver er hurtig om at svare, og det var Charlotte (parrets rådgiver, red.). Når vi har skrevet til hende om aftenen, havde vi svar næste formiddag,” fortæller Per Nyborg. Foto: Søren Friis
Hvad vil du anbefale andre, der drømmer om at bygge nyt?
”Under en byggeproces får man rigtig mange gode råd fra venner og bekendte, der selv har erfaringer med nybyggeri, og her er det bare vigtigt at huske, at der er lige så mange gode råd, som der er mennesker. Så lyt til de råd, du får, men gør, hvad der føles rigtigt for jer.””Inden vi gik i gang med projektet, aftalte vi for eksempel, hvad vi maksimalt ville låne for. Det er nemlig vigtigt for os, at vi stadig kan tage ud at rejse, selvom vi er blevet boligejere, og at vi kan købe en ny bil, når det engang bliver aktuelt. Og det er klart, at det har spillet ind på nogle af de valg, vi har taget – og ikke har taget. Men det har været det rigtige for os,” slutter Per Nyborg.