5 tips til (fortsat) at prioritere din pensionsopsparing
I en tid, hvor prisen på alt fra brændstof til dagligvarer er blevet dyrere, er det helt naturligt at bekymre sig om, hvilke steder man kan spare. Din pensionsopsparing bør dog ikke være ét af dem.
Inden du sætter dine private pensionsindbetalinger på pause for at frigøre penge til dig selv, er der derfor flere ting, du med fordel kan overveje.
Der er nemlig flere knapper at skrue på, så du ikke behøver at gå på kompromis med din økonomiske fremtidssikring, fortæller sparekassens pensionschef, Dorte Rosbak-Jensen.
”Det handler grundlæggende om at holde sin pensionsopsparing op imod, hvor man er henne i livet – og hvilke drømmer og ønsker man har for fremtiden. Ved at gøre dig bevidst om de her ting kan vi nemmere hjælpe med, hvilke ændringer man kan foretage, så pensionsindbetalingerne kan fastholdes,” siger Dorte Rosbak-Jensen, der er pensionschef i Sparekassen Danmark.
Her får du pensionschefens bedste råd til, hvordan du (fortsat) kan prioritere din private pensionsopsparing – stigende udgifter til trods.
1. Ændr din indbetalingsfrekvens
Hvis du har en privat pensionsopsparing i sparekassen, som du indbetaler til én gang årligt, kan du overveje at dele din indbetaling op i mindre bidder.På den måde undgår du, at dine udgifter hober sig op på bestemte tidspunkter af året.
2. Få samlet dine pensioner
Hvis du har indbetalt til flere pensionsselskaber gennem tiden, gør du klogt i at samle dine pensioner ét sted, fx på en privat pensionsopsparing i sparekassen.På den måde får du reduceret de omkostninger, der er forbundet med administrationen af dine forskellige pensionsopsparinger. Altså bliver der mere til overs til dig selv.
På pensionsinfo.dk kan du få overblik over alle dine pensioner.
”Hvis man overvejer at sætte sine pensionsindbetalinger på pause i en periode, skal man gøre sig bevidst om, hvilken betydning det har for ens fremtid,” råder sparekassens pensionschef Dorte Rosbak-Jensen.
3. Lav et budget eller genbesøg det
At lave et budget er ikke kun et spørgsmål om at balancere sine indtægter og udgifter her og nu. Det handler lige så meget om få overblik over, om der er råd til at indfri sine ønsker, drømme og planer på sigt.Når du holder dine indtægter og udgifter op mod dine drømme og ønsker, får du nemlig nemmere ved at vurdere, hvor meget du skal spare op til pension. Hvem ved? Måske du sagtens kan ”tillade dig” at sætte dine indbetalinger lidt ned (i en periode).
4. Overvej, om din opsparing er rigtigt placeret
Står der mere på din opsparingskonto i sparekassen, end der gjorde for et år siden? Så kan det være et tegn på, at (noget af) din opsparing med fordel kan placeres anderledes.I sparekassen anbefaler vi, at du inddeler din opsparing, alt efter hvornår du skal bruge pengene.
Lidt forenklet sagt handler det om at få aktiveret de penge, du først skal bruge langt ude i fremtiden.
Men selv penge, du skal bruge indenfor en overskuelig tidsramme, giver mening at få aktiveret. Det kan du fx gøre via Investeringskonto FRI, hvor du både kan investere din opsparing og hæve af pengene igen, efterhånden som du får brug for dem.
Sådan kan du placere din opsparing
Forestil dig, at du skal placere din opsparing i nedenstående tre ”skuffer”. Er din opsparing placeret rigtigt?Indhold | Placering | |
Skuffe 1 | Faste udgifter, herunder udgifter til mad, tøj og fornøjelser |
Konto i sparekassen |
Skuffe 2 |
Større udgifter, som ligger frem i tiden, fx opsparing til konfirmation, jordomrejse eller udskiftning af bil |
Kortsigtede investeringsløsninger, fx Investeringskonto FRI |
Skuffe 3 | Langsigtede ønsker og drømme, fx pensionsmidler |
Langsigtede investeringsløsninger, fx puljer |
5. Kom ind til et møde i sparekassen
Uanset hvor du er i livet, er det en god idé at få gennemgået dine pensioner med jævne mellemrum.På et pensionsmøde i sparekassen får du overblik over, hvad der skal til, for at netop dine forventninger til fremtiden kan blive til virkelighed.
Det kan for eksempel være, du kan fastholde dine pensionsindbetalinger ved at forlænge løbetiden på dit realkreditlån – hvem ved?
Læs også: Taler din boligfinansiering sammen med dine pensionsplaner?
3 grunde til at booke et pensionstjek
- Du er usikker på, om du fortsat har den rigtige investeringsprofil.
- Du bekymrer dig om, hvad negative afkast på dine investeringer betyder for din fremtidige pensionstilværelse.
- Du overvejer at sætte dine pensionsindbetalinger på pause i en periode.