Par overvejer at lægge lån om

Renterne stiger fortsat: Derfor kan det være en fordel for dig

Ligesom priserne på el, brændstof og dagligvarer bliver ved med at stige, har renten på realkreditlån tilsvarende nået nye højder. At renten stiger er dog ikke nødvendigvis en ulempe, hvis du har lån med fast lav rente. Læs hvorfor her.

Hvis du har et realkreditlån med fast lav rente, virker det måske ikke særligt tillokkende at lægge dit lån om til en højere rente.

Men hvad hvis vi siger, at manøvren kan skære en god bid af din restgæld?

Det er nemlig resultatet, hvis du vælger at opkonvertere dit lån, som manøvren kaldes på ”banksprog”.

Mekanismen bag kan være lidt kringlet at forstå, men lidt forenklet sagt handler det om, at kursen på dit lån falder, når renten stiger. Dermed får du mulighed for at indfri dit lån for mindre, end du skylder.


Opkonvertering – kort fortalt

En opkonvertering betyder, at du lægger dit realkreditlån om til en højere rente. Det giver dig mulighed for at få reduceret din restgæld. Til gengæld får du et dyrere lån.

Tanken med en opkonvertering er dog, at du på et senere tidspunkt kan lægge dit lån om til en lavere rente, når den falder igen. Dette kaldes for en nedkonvertering.

Dermed skylder du nemlig mindre i din bolig, samtidig med at du får reduceret din renteudgift, men det kræver selvfølgelig et nyt rentefald.


Hvem er det relevant for?

En opkonvertering er relevant for dig, der har et realkreditlån med fast lav rente.

Hvor meget der er at spare, afhænger af hvilket lån du har. Hvis kursen på dit lån eksempelvis er faldet til 85, vil en opkonvertering betyde, at din gæld falder med 15 %. Det svarer til en gældsbesparelse på 150.000 kroner for et lån på 1 million kroner.

Har du et 0,5-procentlån får du den største besparelse på din gæld, fordi kursen er faldet mere end på lån med en højere fast rente. Men også boligejere med op til 1,5 % i rente kan have glæde af at lægge lån om.

Det skal du overveje

At lægge sit realkreditlån om til en højere rente er dog ikke uden risiko. Det betyder nemlig, at du får et dyrere lån. Dermed risikerer du, at udgiften til dit lån over tid kommer til at overstige den gevinst, du har opnået ved at lægge dit lån om, og det bør du have in mente, inden du tager beslutningen.

Ifølge Totalkredits beregninger vil gældsbesparelsen typisk være spist op af den højere rente 10-12 år efter opkonverteringen.

Du skal altså have en forventning om, at renten falder igen inden for 10-12 år, hvis du vælger at lægge lån om til en højere rente – hvis du altså beholder lånet så længe. Vores erfaring siger, at langt de fleste lån bliver indfriet, inden der er gået 10-12 år.

Hvis du har det bedst med at have sikkerhed for dine faste udgifter, kan du også vælge at beholde dit nuværende lån med lav rente og glæde dig over, at du slog til, da renterne var historisk lave.

Du skal blot være opmærksom på, at du derved risikerer at gå glip af en gylden mulighed. For hvis renten falder igen, giver det nemlig mulighed for at lægge dit lån om til en (endnu) lavere rente og opnå en lavere restgæld som bonus.


Vælg den rette løsning for dig

Hvad der er den rigtige løsning for dig, kan dog være svært at gennemskue selv. Din boligfinansiering skal nemlig passe til din økonomiske situation og dine fremtidsplaner i øvrigt. Dertil kommer, at renten hele tiden ændrer sig.

Vi anbefaler derfor, at du kontakter din rådgiver, hvis du er interesseret i høre mere om dine muligheder – eller hvis du bare gerne vil have trykprøvet, om du stadig har det rigtige lån.

Ring mig op

Udfyld formularen herunder, hvis du gerne vil kontaktes af Sparekassen Danmark.