122 solpaneler er i august 2024 blevet monteret på taget af sparekassens hovedcenter i Aars.

Solceller skal reducere udledning fra sparekassens bygninger

I 2024 har Sparekassen Danmark taget endnu et skridt mod en mere bæredygtig drift ved at installere solceller på to bygninger.

Vores afdeling i City Syd i Aalborg er én af de bygninger, der har fået solceller på taget i 2024. 50 solpaneler i alt med en kapacitet på 20 kW.

I august 2024 fulgte så det ene af sparekassens to hovedcentre, Markedsvej i Aars, hvor der er blevet installeret et solcelleanlæg med 122 solpaneler. Anlægget, som har en kapacitet på 50 kW, er netop blevet tilsluttet og er nu klar til at producere strøm.

”På de to adresser udnytter vi nu solens energi til at lave strøm til vores computere, lys og ventilationsanlæg, der kører i arbejdstiden," fortæller sparekassens servicechef, Lars Ibsen, der står bag solcelleprojektet.


Lars Ibsen på toppen af sparekassens bygning på Markedsvej i Aars med ét af de i alt 122 solpaneler, der for nyligt er blevet monteret på ejendommens tag.Lars Ibsen på toppen af sparekassens hovedcenter i Aars med ét af de i alt 122 solpaneler, der er blevet monteret på ejendommens tag.


Markant besparelse


Solcellerne er en del af en større indsats for at reducere udledningen fra sparekassens bygninger.

”Vi kan se, at der er tydelige besparelser forbundet med at installere solceller på nogle af vores bygninger. Derfor gør vi det selvfølgelig i det omfang, det giver mening,” siger Lars Ibsen.

Helt konkret dækker solcellerne i City Syd-afdelingen nu godt 50 % af afdelingens årlige energiforbrug, hvilket både giver en markant økonomisk besparelse og reducerer sparekassens CO2-aftryk.

"Det tæller godt i vores regnskab – både økonomisk og miljømæssigt," siger Lars og fortsætter:

"Vi sætter dog ikke større anlæg op, end hvad vi selv kan bruge. Vi skal ikke ud at sælge strømmen,” understreger han.


Sparekassens afdeling i City Syd i Aalborg fik i juni 2024 monteret et 20 kW solcelleanlæg.Sparekassens afdeling i City Syd i Aalborg fik i juni 2024 monteret et 20 kW solcelleanlæg. Det forventes, at de i alt 50 solpaneler kan producere 16.424 kWh om året. Det svarer til godt halvdelen af bygningens normale energiforbrug.


122 solpaneler er i august 2024 blevet monteret på taget af sparekassens hovedcenter i Aars.122 solpaneler er i august 2024 blevet monteret på taget af sparekassens hovedcenter i Aars. Det forventes, at solpanelerne kan producere 40.669 kWh om året. Det svarer til 12,5 % af bygningens normale energiforbrug.


Flere solceller på vej


Foruden de to nye anlæg har Sparekassen Danmark i forvejen to mindre solcelleanlæg: ét på taget af vores afdeling på Himmerlandsgade i Aars og ét i Klokkerholm, der leverer strøm til vores pengeautomat i byen. Disse anlæg er dog markant mindre end de nye anlæg i Aalborg og Aars.

Forventningen er dog, at flere af vores bygninger på sigt skal have solceller på taget, fortæller Lars Ibsen:

”Vi undersøger nu, om det kan give mening at installere solceller på flere af vores afdelinger. Flade tage er særligt oplagte, da de gør installationen nemmere og undgår at genere naboer med reflekterende sollys,” siger han.

Derudover har vi også iværksat tiltag, der har til formål at reducere energiforbruget i sparekassens ejendomme, uddyber Lars Ibsen.

"Vi har blandt andet installeret EnergiData-systemer, der alarmerer os om overforbrug, som hvis et toilet løber, eller hvis ventilationsanlægget kører i weekenden.”

"Desuden har vi et centralt varmestyringssystem, der gør det muligt at styre varmen i alle afdelinger fra én enhed. Jeg kan endda styre det fra min mobil,” slutter han.